<h1 class="entry-title main_title">Ce este un sistem endocannabinoid (SEC)?</h1>

Crearea echilibrului în diferite arii ale vieții noastre este foarte important. Găsirea echilibrului între muncă și viața privată ne oferă posibilitatea de a aloca timp necesar pentru muncă, familie, prieteni și alte lucruri importante în viață.

Sistemul endocanabinoid se găsește în fiecare ființă vertebrată și ajută la crearea echilibrului interior. Acest echilibru este vital pentru menținerea sănătății, dacă se răstoarnă, putem avea stare de spirit rea, ne putem simți obosiți, stresați, nedormiți și bolnavi. Corpul uman produce propriile molecule canabinoide numite endocanabinoizi. Acești compuși acționează asupra unui sistem de receptori, care este denumit sistem endocanabinoid. Sistemul endocanabinoid este prezent în tot corpul, inclusiv în creier, sistemul nervos, sistemul digestiv și sistemul imunitar. Organismul produce endocanabinoizi în mod natural pentru a stimula acești receptori. În cazul în care organismul nu produce suficient endocanabinoid sau nu are numărul optim de receptori endocanabinoizi, starea noastră de sănătate poate deveni instabilă.

sistemele organismului

Receptorii (destinatari) sunt acele proteine în organism, care primesc, interacționează și inițiază relația cu moleculele chimice mesagere, prin urmare trimit informații de la o celulă la alta. Aceste procese au diferite efecte în organism, ca de exemplu ameliorarea durerii.

Două dintre cele mai cunoscute molecule endocanabinoide sunt andamida (AEA) și 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Endocanabinoizii se leagă de receptorii canabinoizi printr-un mecanism de blocare și au capacitatea de a exercita diverse efecte. Endocanabinoizii nu sunt depozitați în organism, ci sunt formați și eliberați doar în unele cazuri specifice. Canabinoizii din plante car sunt prezente și în uleiuri CBD, cum ar fi CBD, CBG, CBDa, THC, THca etc. au capacitatea de a interacționa cu sistemul endocanabinoid și să producă diverse efecte cu alte sisteme de receptori.

Cum se poate asigura funcționarea echilibrată a sistemului endocanabinoid?

Poate suna un pic clișeu, însă răspunsul trebuie căutat în dieta corectă. În calitate de fitoterapeut și consilier în stil de viață sănătos, primul concept studiat este afecțiunea gastrointestinală, funcționarea sistemului digestiv și efectele acestora asupra sistemului imunitar.

Se pune întrebarea: cum interacționează aceste două sisteme și care pot fi consecințele? Aproximativ 85% dintre neurotransmițători sunt produși la nivel gastrointestinal, mai exact în anumite părți ale tractului gastrointestinal. Neurotransmițătorii sunt responsabili pentru funcția creierului, starea de spirit, simțul durerii, dar noi putem influența în oarecare măsură funcționarea acestora prin alimentație și prin administrarea suplimentelor nutritive. Creierul și sistemul digestiv au ”același limbaj” ca și sistemul endocanabinoid, iar acest lucru ajută în comunicarea continuă între ei. Anumite sisteme sunt concectate prin căi nervoase pentru un schimb de informații foarte rapid, similar cu cablurile cu fibră optică de mare viteză pentru internet.

În ce mod putem influența pozitiv funcționarea acestor sisteme?
O alimentație corectă și sănătoasă are efect major asupra sistemului endocanabinoid. Câteva exemple pentru îmbunătățirea performanței:

  • fitocanabinoizii oferiți de MEDIHEMP cu o selecție variată în extractele cu spectru complet, extracte numite și COMPLETE (complet)
  • pre- și probiotice
  • alimente fermentate (cum ar fi kimchi), varza murată, chefir
  • galacto-oligozaharide (GOS), așa-numite fibre selective
  • supe terapeutice (de cartilaj și os)
  • măruntaie
  • pești/ raci/ alte moluște
  • legume, ca de exemplu: ardei, arpagic, vinete, fasole verde, morcovi, mangold, spanac, dovleac, varză chinezească, pătrunjel și alte mirodenii verzi.
  • diferiți germeni
  • echilibrul optim între acizii grași omega-3, 6 și 9.
  • consumul de alimente antiinflamatoare: păstrăv (factor antiinflamator: +307), somon (+1689), ghimbir (+129), avocado (+181), ficat de pește (+1250-1400), cartofi dulci (+164), bulion osos (+172), măsline (+437), creveți (+976), broccoli (+53), dovleac (+165)
  • puțin zahăr adăugat
  • evitarea uleiurilor rafinate, margarinelor vegetale și a altor grăsimi trans
  • evitarea lactatelor de origine animală (exclusiv cele fermentate)
  • evitarea produselor de panificație din făină de grâu rafinate (carbohidrați acelulari)
  • consumul de cereale fără gluten (mei, hrișcă, orez, quinoa)

Pentru menținerea sănătății este necesară o abordare holistică. Această abordare consideră omul ca un întreg, presupune unitatea corpului, a minții și a sentimentelor. Câteva exemple despre cum putem avea influență asupra sănătății organismului, a minții și a sistemului endocanabinoid:

abordare holistica